Kategorie
Aktualności w świecie whisky

Bezalkoholowa whisky

Whissin jest nieco słodsza od klasycznej whisky, jest dość gęsta i będzie dobrze smakować z lodem. Można ją z powodzeniem łączyć z coca-colą lub dodać do porannej kawy.

„Bezalkoholowy napój o smaku whiskey” jest sprzedawany w puszkach oraz w butelkach. Butelka o pojemności jednego litra ma kosztować 10 dolarów, natomiast puszka o pojemności 355 ml – 4 dolary. Według producenta, napój jest skierowany do osób, które z przyczyn zdrowotnych, religijnych lub osobistych nie mogą spożywać alkoholu, ale nie chciałyby rezygnować ze smaku whiskey.

Producentem bezalkoholowej whisky jest firma Industrias Espadafor, która pochodzi z Granady. Znajduje się w pięknym regionie Hiszpanii – Andaluzji. Jej założycielem jest Juan Espadafor, który od lat siedemdziesiątych zajmował się produkcją wina postanowił spróbować produkcji napojów bezalkoholowych, co okazało się z dużym sukcesem. Teraz firma jest jedną z największych hiszpańskich firm produkujących napoje bezalkoholowe.

Whissin whisky 0% alk. została nagrodzona w roku 1998 specjalną nagrodą SIAL D ́OR w kategorii „Światowa innowacja” na rynku spożywczym. Producentowi udało się stworzyć bezalkoholową whisky, która jest złożona z tych samych składników co oryginalna whisky – jęczmienia, ryżu, pszenicy. Tutaj pojawia się pytanie – na czym tak naprawdę polega różnica? Otóż składniki nie zostały poddane fermentacji, czyli nie doszło do powstania alkoholu.

źródło: https://gadzetomania.pl/9405,pierwsza-na-swiecie-bezalkoholowa-whiskey, https://www.milerpije.pl/jak-smakuje-bezalkoholowa-whisky.html