Kategorie
Aktualności w świecie whisky Amerykańska whiskey

Cztery amerykańskie destylarnie łączą siły, by stworzyć jedną wyjątkową whisky

Cztery wytwórnie połączyły cztery unikalne style, by stworzyć nowy rodzaj amerykańskiej whisky – Borrowed Page Volume 1, która rozpoczyna nową limitowaną edycję.

W wyniku współpracy z American Mash & Grain powstanie kilka edycji, z których każda będzie inna od poprzedniej, a jednocześnie każda będzie opowiadać o amerykańskiej jedności, łączeniu kultury, rzemiosła i pasji.

„Przez tak długi czas amerykańska whisky była uznawana za jedną pozycję”, powiedział Devin Ershow, CEO American Mash & Grain, w przygotowanym oświadczeniu. „Istnieje rosnąca liczba producentów z branży craft w USA, którzy ciężko pracują, aby rzucić wyzwanie tej przyjętej konwencji i ustanowić własną lokalną tożsamość American Whiskey”.

„Amerykańska whiskey jest tak zróżnicowana pod względem myśli, ekspresji i podejścia, jak sama Ameryka” – dodał Chase Langdon, z American Mash & Grain. „Chcieliśmy stworzyć produkt, który będzie podkreślał istnienie niektórych z wielu pionierów, liderów i innowatorów ciężko pracujących nad ponownym zdefiniowaniem amerykańskiej whiskey”.

Volume 1 to mieszanka bourbona, rye i single malt whiskey. Blendy pochodzą z:

  • Watershed Distillery, Columbus, OH – udział równy 34% 

(Straight Bourbon – 72% kukurydza, 21% żyto, 7% jęczmień słodowany)

„Pasja, jaką Devin i Chase włożyli w ten projekt, przejawia się w ich whisky. Borrowed Page to autentyczna kolekcja alkoholi i ludzi, którzy spotkali się, aby stworzyć coś wyjątkowego. Jesteśmy podekscytowani tym partnerstwem i jesteśmy pewni, że te butelki szybko się sprzedadzą” – powiedział Greg Lehman, założyciel/CEO Watershed Distillery.

  • Wigle Whiskey, Pittsburgh, PA – udział równy 32%

(Pennsylvania Straight Rye – 70% żyta, 17% pszenicy, 13% jęczmienia słodowego)

„Jesteśmy zachwyceni współpracą z American Mash & Grain. Nasz blender, Taylor Bostock, wybrał do tej mieszanki jedną z naszych ulubionych beczek po żytniej, aby reprezentować Pennsylvania Monongahela Rye. Devin i Chase zgromadzili jednych z najbardziej innowacyjnych i zaangażowanych producentów alkoholu w USA, aby stworzyć mieszankę, która oddaje najlepsze smaki tego momentu w rzemieślniczym gorzelnictwie. Jesteśmy tak dumni, że możemy być częścią projektu Borrowed Page – powiedział Alexander Grelli, współzałożyciel i właściciel Wigle Whiskey.

  • Spirits of French Lick, West Baden Springs, IN – udział równy 24%

(Lee Sinclair Bourbon – 60% kukurydza, 17% pszenica, 13% owies, 10% jęczmień słodowany).

„American Mash and Grain był wielkim zwolennikiem Spirits of French Lick i ogólnie rzemieślniczej destylacji. Kiedy usłyszeliśmy, że chcą skoncentrować się na tworzeniu blendowanej whisky przy użyciu alkoholi rzemieślniczych, oczywiste było, że chcieliśmy być częścią tego projektu tak bardzo, jak to tylko możliwe. Ruch amerykańskiej whisky rzemieślniczej stał się w ostatnich latach prawdziwym punktem rozmów w odniesieniu do jakości, unikalnych smaków i rozszerzenia doświadczenia amerykańskiej whisky.

„Wykorzystywanie tych unikalnych profili do produkcji blendowanej whisky i prezentowania jej rozszerzonej publiczności, która może nie być zaznajomiona z każdym niezależnym autorem, to świetny sposób na tworzenie nowych grup klientów zainteresowanych odkrywaniem tego, co kiedyś było marginalne, ale teraz na nowo tworzy to, czym amerykańska whisky destylacja może być. Z wielką przyjemnością włączyliśmy do projektu unikatową 62-galonową beczkę numer 2 naszego Lee W. Sinclaira Bourbona” – powiedział Alan Bishop, szef gorzelni w French Lick.

  • 10% Whiskey Del Bac, Tucson, AZ – udział równy 10%

(mieszanka single malt składająca się z 25% mesquite smoked single malt i 75% classic single malt)

„Uwielbiamy to, co zespół American Mash & Grain robi z projektem Borrowed Page i jesteśmy zaszczyceni, że zostaliśmy włączeni do projektu. Historia tworzy się właśnie teraz w amerykańskiej whisky, ponieważ my i inne niesamowite destylarnie w całym kraju tworzą amerykańskie single malts z naszymi własnymi pieczęciami. To ekscytujący czas zarówno dla producentów whisky, jak i dla smakoszy” – powiedział Stephen Paul, współzałożyciel/prezes Hamilton Distillers Group-Whiskey Del Bac.

Twórcy Borrowed Page Volume 1 wyjaśniają, że whisky zawiera nuty toffi, syropu klonowego, tytoniu, cynamonu i dymu z grillowanego jadłoszynu. Zegar zjednoczonych destylarnii pracuje z mocą 59% ABV. 

Whisky będzie sprzedawana wyłącznie na stronie internetowej Mash & Grain, https://www.mashngrain.com/industry/borrowed-page, w cenie 75 USD za butelkę o pojemności 750 ml.

źródła:

https://thewhiskeywash.com/whiskey-styles/american-whiskey/four-american-distilleries-combine-to-make-one-unique-whiskey/