Kategorie
Aktualności w świecie whisky

Jack Daniel’s prezentuje nową serię „Bottled in Bond”

Koneserzy whiskey kojarzą Jack Daniel’s nie tylko ze słynnym Old No 7. Gentleman Jack. Single Barrel czy Jack Daniel’s Tennessee Rye to również popularni i polecani członkowie portfolio amerykańskiej marki whiskey. Teraz, po raz pierwszy od 25 lat, Brown-Forman ogłosił rozszerzenie rodziny tej marki. Dwa nowe trunki, które wzbogacą jej ofertę to Jack Daniel’s Bonded i Jack Daniel’s Triple Mash. Rozpoczynają one nową serię o nazwie „Bottled in Bond”.

Bottled in Bond – wysokie standardy

Ustawa Bottled-in-Bond z 1897 roku precyzuje przepisy, które wymagają, aby alkohole takie jak whisky były starzone i butelkowane zgodnie z zestawem standardów prawnych. Jack Daniel’s Bonded i Jack Daniel’s Triple Mash również spełniają te warunki. Zostały wydestylowane przez jedną gorzelnię w jednym sezonie, następnie przechowywane w amerykańskim magazynie pod kontrolą państwa przez co najmniej cztery lata i butelkowane z zawartością alkoholu na poziomie 50% (100 Proof). Do whiskey nie wolno ponadto dodawać nic poza wodą, która zmniejsza stężenie alkoholu przed butelkowaniem – ten wymóg również został spełniony przez markę Jack Daniel’s.

Chris Fletcher, pełniący funkcję Master Distiller’a w firmie Jack Daniel’s, zadeklarował, że Jack Daniel Distillery produkuje wyjątkową amerykańską whiskey według najwyższych standardów od pokoleń – zarówno przed, jak i po uchwaleniu Bottled-in-Bond Act – która sięga czasów samego pana Jack’a Daniel’a. Jack Daniel’s Bonded i Triple Mash oddają hołd temu dziedzictwu z odrobiną innowacyjności.

Wzór butelek oparty jest na oryginalnym projekcie butelki Jack Daniel’s Tennessee Whiskey z 1895 roku. Kanciasty kształt butelki, efektownie wytłoczony, kończy się długą szyjką, która zamknięta jest korkiem.

Jack Daniel’s Triple Mash

Trzy whiskey, które wyprodukowane zostały według kryteriów Bottled-in-Bond, łączą się w Jack Daniel’s Triple Mash. Trunek ten składa się w 60% z Jack Daniel’s Tennessee Rye, 20% stanowi Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, a ostatnie 20% to Jack Daniel’s American Malt. 

Triple Mash to whiskey w kolorze miedzi stanowiąca aromatyczne połączenie słodyczy miodu, pikantnego żyta, miękkiego dębu i suszonych owoców, finalnie uzupełnione akcentami węgla drzewnego. Trunek butelkowany jest z mocą 50%. Czysta lub z lodem – to rekomendacja picia Jack Daniel’s Triple Mash.

Jack Daniel’s Bonded

Produkcja tej whiskey oparta jest na tradycyjnej recepturze z 1866 roku, składającej się w 80% z kukurydzy, w 12% z jęczmienia słodowego i w 8% z żyta. Staranny dobór beczek zapewnia aromatyczną głębię z nutami karmelu, dębu i przypraw oraz ciemny mahoniowy kolor. Jack Daniel’s Bonded również charakteryzuje się zawartością alkoholu na poziomie 50%, a polecany jest do picia nie tylko w czystej postaci, ale także w koktajlach. 

Jednym z przykładów drinków, jakie można przygotować w oparciu o Jack Daniel’s Bonded jest Signature Drink Boulevardier. Poniżej znajdują się wskazówki do jego sporządzenia.

Składniki: 50 ml Jack Daniel’s Bonded, 20 ml Vermouth (słodki), 20 ml Campari, skórka pomarańczy do dekoracji.

Sposób przygotowania: Umieść Jack Daniel’s Bonded, Vermouth i Campari w szklance wygodniej do mieszania. Napełnij kostkami lodu i mieszaj drinka, za pomocą łyżki barowej, do momentu, aż będzie zimny. Umieść kostki lodu w tumblerze (szklance dedykowanej do picia whiskey) i przecedź do niego drinka. Udekoruj skórką pomarańczową.

źródła: https://www.whisky.com/information/news/newsdetail/jack-daniels-present-new-bottled-in-bond-series.html