Koneserzy whiskey kojarzą Jack Daniel’s nie tylko ze słynnym Old No 7. Gentleman Jack. Single Barrel czy Jack Daniel’s Tennessee Rye to również popularni i polecani członkowie portfolio amerykańskiej marki whiskey. Teraz, po raz pierwszy od 25 lat, Brown-Forman ogłosił rozszerzenie rodziny tej marki. Dwa nowe trunki, które wzbogacą jej ofertę to Jack Daniel’s Bonded i Jack Daniel’s Triple Mash. Rozpoczynają one nową serię o nazwie „Bottled in Bond”.
Bottled in Bond – wysokie standardy
Ustawa Bottled-in-Bond z 1897 roku precyzuje przepisy, które wymagają, aby alkohole takie jak whisky były starzone i butelkowane zgodnie z zestawem standardów prawnych. Jack Daniel’s Bonded i Jack Daniel’s Triple Mash również spełniają te warunki. Zostały wydestylowane przez jedną gorzelnię w jednym sezonie, następnie przechowywane w amerykańskim magazynie pod kontrolą państwa przez co najmniej cztery lata i butelkowane z zawartością alkoholu na poziomie 50% (100 Proof). Do whiskey nie wolno ponadto dodawać nic poza wodą, która zmniejsza stężenie alkoholu przed butelkowaniem – ten wymóg również został spełniony przez markę Jack Daniel’s.
Chris Fletcher, pełniący funkcję Master Distiller’a w firmie Jack Daniel’s, zadeklarował, że Jack Daniel Distillery produkuje wyjątkową amerykańską whiskey według najwyższych standardów od pokoleń – zarówno przed, jak i po uchwaleniu Bottled-in-Bond Act – która sięga czasów samego pana Jack’a Daniel’a. Jack Daniel’s Bonded i Triple Mash oddają hołd temu dziedzictwu z odrobiną innowacyjności.
Wzór butelek oparty jest na oryginalnym projekcie butelki Jack Daniel’s Tennessee Whiskey z 1895 roku. Kanciasty kształt butelki, efektownie wytłoczony, kończy się długą szyjką, która zamknięta jest korkiem.
Jack Daniel’s Triple Mash
Trzy whiskey, które wyprodukowane zostały według kryteriów Bottled-in-Bond, łączą się w Jack Daniel’s Triple Mash. Trunek ten składa się w 60% z Jack Daniel’s Tennessee Rye, 20% stanowi Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, a ostatnie 20% to Jack Daniel’s American Malt.
Triple Mash to whiskey w kolorze miedzi stanowiąca aromatyczne połączenie słodyczy miodu, pikantnego żyta, miękkiego dębu i suszonych owoców, finalnie uzupełnione akcentami węgla drzewnego. Trunek butelkowany jest z mocą 50%. Czysta lub z lodem – to rekomendacja picia Jack Daniel’s Triple Mash.
Jack Daniel’s Bonded
Produkcja tej whiskey oparta jest na tradycyjnej recepturze z 1866 roku, składającej się w 80% z kukurydzy, w 12% z jęczmienia słodowego i w 8% z żyta. Staranny dobór beczek zapewnia aromatyczną głębię z nutami karmelu, dębu i przypraw oraz ciemny mahoniowy kolor. Jack Daniel’s Bonded również charakteryzuje się zawartością alkoholu na poziomie 50%, a polecany jest do picia nie tylko w czystej postaci, ale także w koktajlach.
Jednym z przykładów drinków, jakie można przygotować w oparciu o Jack Daniel’s Bonded jest Signature Drink Boulevardier. Poniżej znajdują się wskazówki do jego sporządzenia.
Składniki: 50 ml Jack Daniel’s Bonded, 20 ml Vermouth (słodki), 20 ml Campari, skórka pomarańczy do dekoracji.
Sposób przygotowania: Umieść Jack Daniel’s Bonded, Vermouth i Campari w szklance wygodniej do mieszania. Napełnij kostkami lodu i mieszaj drinka, za pomocą łyżki barowej, do momentu, aż będzie zimny. Umieść kostki lodu w tumblerze (szklance dedykowanej do picia whiskey) i przecedź do niego drinka. Udekoruj skórką pomarańczową.