Kategorie
Aktualności w świecie whisky Amerykańska whiskey

Jack Daniel’s wypuszcza pierwszą od 25 lat whiskey „Super Premium”

Kultowa amerykańska marka whiskey Jack Daniel’s ogłosiła swój pierwszy od 25 lat produkt z serii „super premium”. Ku uciesze fanów whiskey Down Under, destylarnia niedawno wprowadziła Jack Daniel’s Bonded Tennessee Whiskey jako pierwszą stałą mieszankę z nowej serii Bonded – wszystkie produkowane w oryginalnej siedzibie w Lynchburgu, Tennesse.

Jack Daniel’s Bonded to doskonały dodatek do szafki każdego miłośnika amerykańskiej whiskey. Dzięki zastosowaniu uświęconej tradycją receptury Jacka, składającej się w 80% z kukurydzy, w 12% z jęczmienia słodowego i w 8% z żyta, beczki zostały ręcznie wyselekcjonowane pod kątem ich unikalnych i szczególnych cech, takich jak głębszy kolor, smak i aromat, które nadają jej ciemniejszy, bogatszy i bardziej dębowy charakter. Po degustacji możemy stwierdzić, że stuprocentowa Tennesse Whiskey zdecydowanie nie traci na smaku, oferując warstwowe nuty karmelu, bogatego dębu i przypraw, przechodzące w przyjemnie utrzymujące się wykończenie.

Chris Fletcher, Master Distiller marki Jack Daniel’s, komentując inspirację do stworzenia najwyższej jakości whiskey Bonded, powiedział: „Zaczęliśmy się zastanawiać nad pomysłami jakieś sześć lat temu. I mieliśmy jeden pomysł lub jedno hasło, które nas tam zaprowadziło, a było ono dość śmiałe. Wiedzieliśmy, że chcemy stworzyć większą, bardziej śmiałą wersję naszego klasycznego profilu smakowego Tennessee Whiskey, która będzie naprawdę wyróżniać się i przebijać w zastosowaniach koktajlowych.”

Podczas gdy Fletcher wierzy, że konsumenci pokochają czystą Bonded, twierdzi, że trunek “super premium” będzie absolutnym zwycięzcą dla miłośników koktajli z whisky. „Jest idealny do drinków Old-Fashioned, Manhattans, Juleps i Sours, a także wszystkich tych różnych rodzajów klasycznych odmian koktajli” – dodaje. „Zastosowanie koktajlowe było naprawdę czymś, co mieliśmy z tyłu głowy, gdy go pracowaliśmy nad nową kategorią whiskey”.

Nowością jest Bottled-in-Bond (BIB). Surowa regulacja, BIB Act z 1897 roku, określa, że whiskey jest produktem jednej destylarni, wyprodukowanym w jednym sezonie, starzonym w magazynie objętym rządową licencją przez minimum cztery lata i butelkowanym z zawartością alkoholu na poziomie 50% (100 Proof).

Opakowanie jest inspirowane oryginalnym projektem butelki Jack Daniel’s Tennessee Whiskey z 1895 roku. Oficjalnie zarejestrowana przez rząd USA w 1866 roku, Jack Daniel’s jest najstarszą destylarnią w kraju, a każda kropla jest nadal produkowana i butelkowana w Lynchburgu w Tennesse po dziś dzień.

źródła: https://manofmany.com/lifestyle/drinks/jack-daniels-first-super-premium-whiskey-in-25-years