Kategorie
Kanadyjska whisky

Kanadyjska whisky

Kanadyjska whisky, jak sama nazwa wskazuje jest to rodzaj whisky produkowany w Kanadzie. Trunek jest szczególnie ważny w tym kraju, co ciekawe uznawany jest za alkohol narodowy. Jednak różni się od amerykańskiej whiskey – ma nieco słabszy aromat. 

Produkuje się ją głównie ze spirytusów kukurydzianych, pszenicznych, jęczmiennych i żytnich. Na początku produkcji whisky w Kanadzie, gorzelnicy zaczęli eksperymentować przy samej produkcji trunku. W ten sposób powstała kanadyjska whisky. Produkuje się ją głównie ze spirytusów kukurydzianych, jęczmiennych, pszenicznych i żytnich, a następnie są one mieszane w różnych proporcjach i dodawane do spirytusu rektyfikowanego. Mieszanie destylatów – to właśnie ten element różni whisky kanadyjską od innych whisky. 

W skład kanadyjskiej whisky wchodzi przeważnie 20-30 różnych spirytusów. Ważne, by każdy destylat leżakował minimum 3 lata w nowych beczkach z dębu amerykańskiego lub beczek używanych wcześniej do produkcji bourbona, cherry lub winiaków. Po zmieszaniu spirytusów, przelewa się je ponownie do beczek, gdzie leżakują następne 3 lata. Dojrzałą whisky rozcieńcza się z wodą do mocy 43,3 proc. Co ciekawe – wszystkie kanadyjskie whisky są mieszane. Butelkuje się je poza granicami kraju – najczęściej w Stanach Zjednoczonych, dokąd jadą w cysternach.

Ci najbardziej znani producenci whisky w Kanadzie znajdują się w prowincji Ontario. Destylacja whisky nie przebiega w alembikach, lecz w aparatach kolumnowych. Ciekawostką jest, że przepisy dopuszczają zastosowanie dodatków innych trunków jak np. sherry. Dodatek taki nie może przekraczać 1% objętości całego alkoholu. Kanadyjskie whisky nie mają szczegółowych regulacji – większość z nich to blendy, złożone z zacieru kukurydzianego uzupełnianego żytem i jęczmieniem.

Historia 

Kanadyjczycy, podobnie jak Amerykanie, produkcję whisky zawdzięczają szkocko-irlandzkiej imigracji. Do początków XX wieku gorzelnictwo rozwijało się stosunkowo dobrze. Zaczęły wtedy działać różne organizacje propagujące wstrzemięźliwość od alkoholu, potem zaczęto ograniczać i przestawiać produkcję, aż w końcu w 1918 wprowadzona została całkowita prohibicja. Kanadyjczycy okazali się być dużo mądrzejsi i praktyczniejsi od swoich sąsiadów i prohibicja przetrwała tutaj tylko 1,5 roku. Prohibicja w USA ukształtowała kanadyjską whisky i pozwoliła jej zdobyć popularność – destylarnie usytuowano blisko granicy ze Stanami, aby sprostać ogromnemu popytowi w sąsiadującym kraju, w którym jeszcze panowała prohibicja. Do dziś większość kanadyjskich destylarni whisky zlokalizowana jest w rejonie Wielkich Jezior w Ontario i na południu Quebecu. 

Najpopularniejsze marki kanadyjskiej whisky to:

  • Canadian Club
  • Black Velvet
  • Crown Royal

źródła: https://lubimywhisky.pl/regiony-destylarnie-whisky-kanada/, https://www.nawidelcu.pl/kultura-jedzenia/whisky-z-kanady/