Kategorie
Aktualności w świecie whisky

Kawa o smaku whisky

Z współpracy Bimber Distillery i Tudor House powstała niezwykła kawa o smaku whisky. W ofercie możemy znaleźć dwie wersje kawy: leżakujące w beczkach po Sherry Oloroso oraz w beczkach typu Virgin Oak.

Przeprowadzone badania na zlecenie marki DeLonghi, wskazują, że 95% Polaków pije kawę, a ponad połowa z nich spożywa więcej niż jedną filiżankę dziennie. Wyniki badań potwierdziły miłość Polaków do kawy. 

Do sprzedaży trafiły dwie wersje kawy palonej ziarnistej typu espresso, pochodzącej z kolumbijskich upraw. Obie nazwane zostały “Whisky Barrel Coffe”. Pierwsza wersja kawy to kawa średnio palona, która spędziła trzy miesiące w beczce po sherry. Podczas jej degustacji wyczuwalne są aromaty miodu, wanilii, orzechów oraz suszonych jagód. Natomiast druga wersja jest wypalana w mocniejszym stopniu i przechowywana przez tyle samo czasu co poprzednia, w beczce typu Virgin Oak. W tej wersji kawy można wyczuć charakterystyczny dla tego typu beczek smak i aromat zwęglonego dębu, toffi oraz gorącej czekolady. 

Właściciel firmy Tudor House Ltd., Jarosław Buss, przekonuje, że kawa od Bimber Distillery jest idealnym połączeniem miłośników kawy, jak i dobrej whisky. Finisz w beczkach po sherry i typu Virgin Oak sprawił, że obie wersje zaczerpnęły to co najlepsze – w smaku i aromacie – z leżakujących tam wcześniej trunków. Pomysł zachwyci polskich konsumentów, a dostępne na rynku produkty będą stanowiły początek dłuższej serii.

źródło: https://www.portalspozywczy.pl/napoje/wiadomosci/bimber-distillery-i-tudor-house-wprowadzily-na-rynek-kawe-o-smaku-whisky,193448.html