Kategorie
Whisky w Polsce

Organiczna whiskey w Polsce

W Polsce już od niedawna można nabyć wyjątkową, organiczną whiskey Gaia 1.1. Irlandzka destylarnia Waterford wypuściła na rynek wyjątkową whiskey. Trunek wyróżnia się tym, że w jego produkcji nie wykorzystuje się nawozów mineralnych oraz środków chemicznych przy uprawie jęczmienia. 

Jest to pierwsza organic single malt powstała z destylatów dojrzewających w beczkach 1st fill bourbon, virgin american oak, ex french wine i beczek po wzmacnianych winach. Alkohol uzyskał certyfikat Organic Trust, ponieważ destylowany był z jęczmienia pochodzącego z kilku farm, które zajmowały się uprawą organicznego zboża. Skutkiem niewykorzystywania nawozów oraz środków chemicznych przy uprawie zboża, jest niska wydajność tych plonów. Dlatego do produkcji irlandzkiej whiskey użyto  plonów aż z sześciu zbiorów. 

Whiskey Waterford Organic charakteryzuje się świeżym i naturalnym zapachem słodu jęczmiennego. Wyczuwalne są nuty płatków śniadaniowych, musu bananowego, soku z gruszki, miodu, a nawet karmelków. Whiskey jest pikantna, podobnie jak imbir, i mocno rozgrzewająca, a przy tym odpowiednio zbalansowana słodyczą moreli, budyniu waniliowego, brzoskwiń i crème brulee.

Gaia 1.1 jest sprzedawana w butelkach o pojemności 0,7, butelkowana przy 50 procentach etanolu w naturalnym kolorze, bez filtracji na zimno i jakichkolwiek dodatków. Oficjalnym dystrybutorem marki na Polskę jest firma Tudor House Ltd.

źródło: https://www.dlahandlu.pl/nowe-produkty/organiczna-whisky-dostepna-w-polsce,94483.html, https://waterfordwhisky.com/element/organic-gaia-1-1/