Występują różne rodzaje whiskey. Można je podzielić pod względem użytego ziarna lub procesu destylacji.
Single pot still whiskey
Był najpopularniejszym rodzajem robienia whiskey do czasu pojawienia się blendów w XXw. Jest to styl, który powstaje tylko na terenie Irlandii. Niegdyś wszystkie irlandzkie whiskey były produkowane w ten sposób, ale oznaczenie to praktycznie zniknęło w latach 70. XX w. i dziś pozostało bardzo niewiele takich tradycyjnych whiskey (Redbreast, Green Spot).
Funkcjonują dwie definicje, czym jest „Pure Pot Still”. Z prawnego punktu widzenia każda whiskey destylowana w alembikach, od której odprowadzono należne podatki, ma prawo do takiego oznaczenia. Tradycyjnie jednak odnosi się do whiskey wyprodukowanej z użyciem słodowanego i niesłodowanego jęczmienia (lub innych niesłodowanych zbóż do 5%), co oddaje charakterystyczny dla Irlandii, unikalny charakter. Stosuje się tradycyjnie potrójną destylację, przez co większy jest udział alkoholi wyższych do estrów. Są lekkie w aromacie i słodkie w smaku, z kremowym charakterem.
Single malt whiskey
Whiskey wytwarzane w całości ze słodowanego jęczmienia destylowanego w kotle destylowanym w jednej destylarni nazywane są whisky single malt, styl również bardzo często kojarzony ze szkocką whisky. Styl ten wielu kojarzy się ze szkocką whisky. Charakteryzuje się oleistą strukturą wraz ze słodkim smakiem. Whiskey produkowana w tym stylu może być destylowana podwójnie lub potrójnie.
Grain whiskey
Whiskey zbożowa jest to whiskey, która produkowana jest w wyniku ciągłej destylacji w kolumnie lub destylatorze Coffey, a nie destylatorze garnkowym. Whiskey zbożowa produkowana jest ze słodowanego jęczmienia (poniżej 30%) i niesłodowanych zbóż, zwykle kukurydzy, pszenicy lub jęczmienia. Zdecydowana większość whisky zbożowej używana jest do produkcji whisky blended, czyli produktu wytwarzanego przez mieszanie destylatu kolumnowego z bogatszym i bardziej intensywnym produktem destylowanym. W procesie produkcji ziarna mieli się na mąkę, zalewa wodą i podgrzewa, aby skleikować skrobię. Powstały kleik schładza się i dodaje słód, aby pod wpływem jego enzymów przekształcić skrobię w fermentujące cukry. Po fermentacji przeprowadza się destylację kolumnową. Charakter tego rodzaju whiskey może być od bardzo delikatnego do wyrazistego.
Irish blended whiskey
Jest to najbardziej popularny styl whiskey zarówno szkockiej jak i irlandzkiej. Niezależnie od tego, czy whisky blended powstaje z połączenia whiskey zbożowej z whiskey single malt, czy z whiskey single pot still, czy też z obydwoma, jest nazywana tak samo.