W Polsce, również jak w innych krajach, możemy pochwalić się naszą “whisky”. Starka jest alkoholem produkowanym na zasadzie podobnej do whisky, jednak największą różnicą jest to, że zamiast jęczmienia używane jest żyto. Jedynym producentem starki w Polsce jest Szczecińska Wytwórnia Wódek “Starka”, wcześniej natomiast był to Polmos Szczecin.
Historia powstania trunku
Starka pojawiła się w Polsce w XV w. Trunek ten znalazł swoje miejsce w wielu tradycjach. Po narodzinach pierworodnego syna starkę zamykano w dębowej beczce, zakopywano w ziemi i następnie otwierano ją dopiero na jego wesele. Produkcję starki w Szczecinie rozpoczęto w 1947 roku. W 1952 zaczęto sprzedawać pierwsze starki, które leżakowały w dębowych beczkach 5 lat. Wiele aspektów w produkcji zmieniło się od tamtego czasu.
Produkcja
Współcześnie wytwarzana jest ze spirytusu nierektyfikowanego otrzymanego po fermentacji żyta, które dojrzewa w wiekowych dębowych beczkach z niewielkimi dodatkami liści jabłkowych oraz lipowych. Starka sprzedawana jest w dużej różnorodności, gdzie największą różnicą jest długość okresu leżakowania w dębowych beczkach, która wynosi od trzech nawet do kilkudziesięciu lat. Kolor trunku jest uwarunkowany czasem spędzonym w beczce. Im dłużej wódka leżakowała, tym kolor będzie intensywniejszy. Obecnie sprzedaje się trunek, który leżakuje minimum 10 lat.
Cena
Najpopularniejszą starką jest Starka 18, która jak sama nazwa wskazuje leżakuje ona 18 lat. W tym czasie nabiera szlachetnego bukietu, wyrafinowanego smaku oraz naturalnego koloru. Tą niepowtarzalna złoto brązowa barwę Starka nabiera w trakcie naturalnych reakcji z dębowym drewnem, a nie poprzez dodatek środków barwiących. Jej cena jest zależna od stężenia alkoholu. Za napój 40% trzeba zapłacić 190 zł, natomiast za 50% 247,5 zł. Cena 35-letniej starki to 655 zł.
źródło: http://prestizszczecin.pl/magazyn/62/styl-zycia/legendarna-starka-powraca-zloto-szczecina