Kategorie
ABC whisky Irlandzka whiskey Szkocka whisky

Whisky a whiskey – czym się różnią?

Obydwa te trunki wymawia się dokładnie tak samo, jednak nic bardziej mylnego. Irlandczycy piszą nazwę swojego ulubionego alkoholu z użyciem samogłoski “-e” – whiskey, jednak trunki nie różnią się tylko i wyłącznie pisownią.

Whiskey jest produkowana w Irlandii, natomiast whisky pochodzi ze Szwecji. Szkocka whisky posiada unikatowy dymny posmak, jest to uwarunkowane procesem produkcji. Irlandzka whiskey jest łagodniejsza w smaku i ma gładsza wykończenie w porównaniu do whisky, ponieważ do produkcji whiskey wykorzystuje się gorące powietrze, natomiast w przypadku whisky jest to dym.

Aby oznaczyć butelkę z trunkiem “irish whiskey, whiskey musi spełnić kilka warunków. Najważniejszym warunkiem jest to, że whiskey jest produkowana i leżakowana tylko i wyłącznie w destylarniach mieszczących się w Irlandii lub Irlandii Północnej. Natomiast szkocka whisky pochodzi ze Szkocji. Whiskey musi leżakować w drewnianych beczkach przynajmniej 3 lata. Wydawać by się mogło, że tak długi proces jest żmudną i ciężką pracą, jest to prawda. Lecz whiskey, która trafia do naszych  kieliszków, jest warta całego zachodu.

Charakterystyczny aromat i delikatność trunku jest uwarunkowana potrójną destylacją, więc tylko takie whiskey mogą zostać nazwane irish whiskey (chociaż od każdej reguły są wyjątki). Maksymalna ilość alkoholu to 98,4% alkoholu w powstałym spirytusie. Whiskey powinna powstać z zacieru zbożowego, w którym skrobia rozkładana jest przez naturalne enzymy pochodzące ze składników zacieru lub z innego źródła, a fermentacja przeprowadzana jest przez drożdże.

Whiskey i whisky różnią się metodami produkcji i są wytwarzane przy użyciu różnych składników. Głównymi składnikami whisky jest słód i woda, natomiast w irlandzkiej whiskey używa się słodu jęczmiennego i niektóre odmiany niesłodowanych ziaren zbóż – zwykle kukurydzy czy pszenicy. Whisky w Szkocji jest produkowana wyłącznie ze słodu jęczmiennego , podczas gdy irlandzka whiskey  jest produkowana z innych zbóż .

To normalne, że destylarnie w Irlandii wykorzystują mieszankę niesłodowanego i słodowanego jęczmienia, zwykle w proporcjach 3:2. Dzieje się tak częściowo dlatego, że w przeszłości jęczmień słodowy był w Irlandii bardzo drogi, więc gorzelnicy szukali tańszych opcji, ale także dlatego, że daje to lżejszy smak.

Gorzelnie w Szkocji również przetwarzają surowe ziarna w nieco inny sposób. Tutaj jęczmień jest moczony, aby pobudzić kiełkowanie, przed użyciem ognisk torfu do wysuszenia. Dzięki temu szkocka ma torfowo-dymny smak, który jest silniejszy niż irlandzkiej whisky, gdzie drewno jest częściej używane. W związku z tym irlandzka whisky ma gładsze wykończenie w przeciwieństwie do dymnego, ziemistego akcentu typowego dla szkockiej whisky, co częściowo wynika z tego procesu torfowania.

Sprawdź również: https://whiskyportal.pl/proces-powstawania-whisky/

źródło: https://noizz.pl/jedzenie/whisky-i-whiskey-czym-sie-roznia/jc6dwg1