Norweska destylarnia podjęła się eksperymentu: za kołem podbiegunowym stanął drewniany magazyn, w którym w beczkach starzona jest whisky. Właściciele gorzelni, która jest najbardziej wysunięta na północ, chcą się przekonać, w jaki sposób surowy klimat wpłynie na charakterystykę whisky.
Alkohol produkowany przez firmę Aurora Spirit do tej pory była starzona w magazynach, które dawniej były NATO-wskimi bunkrami. Niedaleko tego miejsca, w pobliżu miasta Lyngseidet na północy kraju, swoją siedzibę miała cała firma. Teraz jednak rozpoczęli nowy i niesamowicie ciekawy eksperyment – whisky produkowana przez tę firmę będzie starzona w nowym magazynie, który jest wystawiony na działanie ekstremalnej polarnej pogody w nieporównywalnie większym stopniu niż miało to miejsce w wojskowych bunkrach.
Firma Aurora Spirit posiada nowy magazyn, którego konstrukcja i wygląd nawiązuje bardziej do czasów Wikingów. Budynek, przypominający wikiński „długi dom”, znajduje się na skalnym fundamencie, a ściany wykonane zostały z bali drewna. Całość obiektu pokrywa zielony dach, wykonany w skandynawskim stylu. Właśnie ten dach ma lepiej zabezpieczać wnętrze magazynu przed ekstremalną północą pogodą – zimą przed mrozem, a latem przed upałem.
Wewnątrz budynku leżakować będą whisky w beczkach. To projekt pod pewnymi względami eksperymentalny, dlatego właściciele firmy zapowiadają, że pojawią się beczki po innych alkoholach m.in po francuskim białym winie Sauternes, po rumie, winach z Madery, a nawet – po mezcalu. Nowy magazyn ma służyć również jako przestrzeń degustacyjna dla gości i turystów. Co ciekawe, wyposażenie części degustacyjnej wykonano z odpadów, które powstały podczas budowy magazynu, a także ze zużytych beczek.
Aurora Spirit to firma, która w Norwegii produkuje rozmaite wysokoprocentowe trunki. Firma ta produkuje alkohole za kołem podbiegunowym, na dalekiej Północy, na obszarach, które prędzej kojarzą się z zorzą, wieczną zmarzliną czy „białymi wędrowcami” z serialu „ Gra o tron” niż z mglistą i wietrzną pogodą północnej Szkocji.
źródło: https://sukces.rp.pl/kuchnia/whisky/36130-whisky-norwegia-kolo-podbiegunowe/