Kategorie
Aktualności w świecie whisky Amerykańska whiskey

Jack Daniel’s wkroczył na rynek globalny dzięki nowej amerykańskiej whiskey single malt


Destylarnia Jack Daniel’s wprowadziła niedawno Jack Daniel’s American Single Malt Whiskey jako pierwszą trwałą whisky marki wytwarzaną w 100% ze słodu jęczmiennego. Jest oferowany w 1-litrowym opakowaniu w formacie 90 sztuk za sugerowaną cenę detaliczną 99,99 dolarów (ok. 400 zł) i jest dostępny wyłącznie w wybranych sklepach wolnocłowych na całym świecie.

Jack Daniel’s American Single Malt składa się w 100% ze słodowego zacieru jęczmiennego, który jest mielony, fermentowany i destylowany w Lynchburgu w stanie Tennessee. Whiskey jest zmiękczana węglem drzewnym, a następnie dojrzewa w nowych, zwęglonych beczkach z amerykańskiego dębu, a następnie finiszowana w beczkach po sherry Oloroso.

„Kiedy w 2012 roku rozpoczęliśmy eksperymenty ze 100% słodem zbożowym, wiedzieliśmy, że niezwykle ważne będzie odciśnięcie własnego piętna na ponadczasowych tradycjach Single Malt i stworzenie czegoś, co będzie wyjątkowe dla Jacka Danielsa” – powiedział Chris Fletcher, główny destylator Jacka Danielsa w przygotowane oświadczenie. „W zeszłym roku pojawiło się wiele emocji związanych z naszą limitowaną edycją specjalną American Single Malt i jesteśmy podekscytowani, że możemy teraz zaoferować Jack Daniel’s American Single Malt naszym przyjaciołom na całym świecie”.

Oficjalne notatki degustacyjne Jack Daniel’s American Single Malt wskazują, że jest bogaty i złożony z aromatami miękkiego dębu, owoców i kakao oraz nutami orzechów i jagód w ciemnej czekoladzie z subtelnym, słodkim finiszem sherry Oloroso.

Źródło: https://thewhiskeywash.com/whiskey-styles/american-whiskey/jack-daniels-goes-global-with-new-american-single-malt-whiskey/