Destylarnia Jack Daniel’s wprowadziła niedawno Jack Daniel’s American Single Malt Whiskey jako pierwszą trwałą whisky marki wytwarzaną w 100% ze słodu jęczmiennego. Jest oferowany w 1-litrowym opakowaniu w formacie 90 sztuk za sugerowaną cenę detaliczną 99,99 dolarów (ok. 400 zł) i jest dostępny wyłącznie w wybranych sklepach wolnocłowych na całym świecie.
Jack Daniel’s American Single Malt składa się w 100% ze słodowego zacieru jęczmiennego, który jest mielony, fermentowany i destylowany w Lynchburgu w stanie Tennessee. Whiskey jest zmiękczana węglem drzewnym, a następnie dojrzewa w nowych, zwęglonych beczkach z amerykańskiego dębu, a następnie finiszowana w beczkach po sherry Oloroso.
„Kiedy w 2012 roku rozpoczęliśmy eksperymenty ze 100% słodem zbożowym, wiedzieliśmy, że niezwykle ważne będzie odciśnięcie własnego piętna na ponadczasowych tradycjach Single Malt i stworzenie czegoś, co będzie wyjątkowe dla Jacka Danielsa” – powiedział Chris Fletcher, główny destylator Jacka Danielsa w przygotowane oświadczenie. „W zeszłym roku pojawiło się wiele emocji związanych z naszą limitowaną edycją specjalną American Single Malt i jesteśmy podekscytowani, że możemy teraz zaoferować Jack Daniel’s American Single Malt naszym przyjaciołom na całym świecie”.
Oficjalne notatki degustacyjne Jack Daniel’s American Single Malt wskazują, że jest bogaty i złożony z aromatami miękkiego dębu, owoców i kakao oraz nutami orzechów i jagód w ciemnej czekoladzie z subtelnym, słodkim finiszem sherry Oloroso.