Kategorie
Aktualności w świecie whisky Amerykańska whiskey

Lutowa premiera nowej odsłony Garryana Whiskey

Już niedługo do sprzedaży wejdzie nowa odsłona whiskey Garryana – niezwykle ciekawej i smacznej single malt pochodzącej z destylarni Westland w Seattle.

Westland jest jedną z głównych destylarni stale pracujących nad rozpowszechnieniem amerykańskiego single malt na rynku. Oprócz produkcji swojej flagowej whiskey single malt destylarnia, od momentu jej założenia w 2010 roku, stale eksperymentuje z różnymi odmianami jęczmienia i beczek. Nabycie destylarni przez Remy-Cointeau w 2017 roku nie wpłynęło na ich poszukiwania nowych sposobów destylacji. Zaprojektowali swój Outpost Range w trzech różnych wariantach:
– Colere – wykorzystujący wiele różnych odmian jęczmienia,
– Solum – wykorzystujący lokalny torf,
– Garryana – częściowo dojrzewający w beczkach wykonanych z Quercus garryana, rodzaju dębu, który jest rodzimy w regionie.

Garryana Edition 7 powstaje z sześciu typów słodu – Washington Select Pale Malt, Munich Malt, Extra Special Malt, Pale Chocolate Malt, Brown Malt oraz Baird’s Heavily Peated Malt. Następnie dojrzewa w trzech różnych rodzajach beczek – 50% beczek po czerwonym winie ze stanu Waszyngton, 46% beczek po Garryanie i 4% beczek po bourbonie. W ostatnim etapie dojrzewa w beczkach po winie Syrah i Cabernet Sauvignon z trzech różnych winiarni znajdujących się w stanie Waszyngton.

„Minimalne dojrzewanie wynosiło 43 miesiące, maksymalne ponad siedem lat” – powiedział Robb Report. „Około 1/3 mieszanki to spirytus w wieku od trzech do pięciu lat, a pozostałe 2/3 od pięciu do siedmiu lat”. Skład beczek i długość dojrzewania zmienia się z roku na rok. Na przykład zeszłoroczna edycja w mniejszym procencie dojrzewała w beczkach po Garryanie, reszta leżakowała w beczkach po sherry, calvadosie i brandy.

Garryana Edition 7 to złożona whisky pełna smaku – na podniebieniu dominuje ciemna i mleczna czekolada, następnie czerwone i czarne jagody, budyń waniliowy, toffi i przyprawy do pieczenia. Butelkowana whiskey jest niefiltrowana i zawiera 50% ABV alkoholu. Jeśli chcielibyście jej spróbować to pojawi się ona 1 lutego w cenie 149,99 USD (obecnie ok. 656 zł). Na całym świecie zostanie wypuszczonych zaledwie 6 900 butelek, więc warto już teraz ustawić przypomnienie w kalendarzu.

Źródło: https://robbreport.com/food-drink/spirits/westland-distillery-garryana-single-malt-whiskey-1234795507/