Kategorie
Amerykańska whiskey

Najpowszechniejsze mity na temat Bourbon’a

Od zrozumienia, gdzie można wyprodukować bourbon, do poznania, co zmienia dodanie do niego lodu (to coś więcej niż tylko utrzymywanie chłodnej temperatury) i wreszcie uzyskanie jasności co do tego, kto wynalazł jeden z najbardziej ukochanych przez Amerykanów alkoholi.

Nie brakuje mitów i legend związanych ze światem alkoholu. Chociaż niektóre alkoholowe opowieści mogą mieć pewne zalety, niektóre dezinformacje faktycznie odbierają ogólne wrażenia z picia — zwłaszcza jeśli chodzi o bourbon. Umiejętność oddzielenia faktów od fikcji oznacza lepsze zrozumienie trunku. Nie tylko będziesz w stanie brzmieć jak profesjonalista podczas wizyty w barze lub destylarni, ale także będziesz wiedział, jak najlepiej wykorzystać każdy napój. 

1. Bourbon jest produkowany wyłącznie w Kentucky

Istnieją surowe zasady określające jaki trunek można nazwać bourbon’em. Tak surowe, że rząd Stanów Zjednoczonych oficjalnie określa zasady jego wytwarzanie. Przez to powstaje wiele mitów, ponieważ przeciętny człowiek nie poświęca czasu na czytanie oficjalnych dokumentów rządowych.

Kentucky to zwykle stan, który jako pierwszy przychodzi na myśl, gdy myśli się o bourbonie. I nie bez powodu – produkowane jest tam aż 95% tego trunku. Jednak burbon nie musi być wyprodukowany w Kentucky, aby można go było uznać za burbon. Jedyną oficjalną zasadą dotyczącą miejsca produkcji jest to, że musi być wyprodukowany w USA. Oznacza to, że jeśli natkniesz się na butelkę, która jest oznaczona jako bourbon, ale jest wyprodukowana w Tennessee, nadal jest całkowicie legalna. Zachęcamy do odkrywania bourbonów wytwarzanych poza granicami stanu Kentucky.

2. Bourbon i whiskey to to samo

Wierz lub nie, ale to, czego nauczyłeś się na lekcjach geometrii w szkole podstawowej, może pomóc ci zrozumieć kluczowy fakt dotyczący bourbona. To tak jak wszystkie kwadraty są prostokątami, ale nie wszystkie prostokąty są kwadratami – każdy bourbon to whiskey, ale nie każda whiskey to bourbon. Różnica między burbonem a whiskey sprowadza się do zestawu przepisów nakreślonych przez rząd, o których wspominaliśmy wcześniej.

Jak powiedzieliśmy, bourbon musi być wyprodukowany w USA. Musi być również wyprodukowany z co najmniej 51% z kukurydzy (pozostałe 49% może składać się z mieszanki ziaren wybranych przez gorzelnika), leżakować w nowych, dębowych beczkach, które są wypalane od środka. W momencie przelewania nie może on mieć mniej niż 62,5% czystego alkoholu. Jeśli butelka whisky nie spełnia tych przepisów, destylatorzy nie mogą zgodnie z prawem nazywać jej burbonem. Wszystkie te zasady pomagają zachować jakość i spójność bourbona oraz jego wyjątkowo amerykańskiego ducha.

3. Jedna butelka = jedna beczka

Większość bourbonów jest w rzeczywistości wytwarzana z mieszanki płynu z wielu beczek. Używanie wielu beczek pomaga zachować spójność smaku. Podczas gdy odmiany z pojedynczą beczką całkowicie przejmują cechy jednej beczki, w której dojrzewały to standardowy bourbon jest nieco bardziej kontrolowany, ponieważ gorzelnicy mogą używać beczek z wielu miejsc w magazynie (co wpływa na smak) i które leżakowały przez różne ilości czasu.

Istnieje inna kategoria bourbona, która mieści się pomiędzy standardowym bourbonem a bourbonem z jednej beczki, zwana „bourbonem z małej partii”. Termin ten nie jest prawnie określony, więc „mała partia” może oznaczać 10 lub 200 butelek, w zależności od producenta. 

4. Starzenie się jest zawsze pozytywne

Podczas gdy niektóre z najdroższych butelek bourbona na rynku dojrzewają od dziesięcioleci, bourbon z biegiem czasu wchłania smak drewnianych beczek, w których jest przechowywany. Tak więc, jeśli bourbon dojrzewa zbyt długo lub nieprawidłowo, produkt końcowy nie będzie smakował dobrze, ponieważ nuty drzewne zaczną przytłaczać inne smaki. Odrobina dębu działa jak pyszna nuta degustacyjna, ale zbyt dużo sprawi, że poczujesz się, jakbyś pił wodę o smaku drewna. Burbon może również smakować kwaśno lub gorzko jeśli zbyt długo stoi w beczce.

W przeciwieństwie do szkockiej, która w dużej mierze korzysta z leżakowania, gorzelnicy generalnie zgadzają się, że istnieje granica długości leżakowania bourbona. Gdy już znajdzie się w butelce jego smak się nie zmieni, więc nie martw się nalewaniem sobie trunku z butelki, która siedziała w szafce z alkoholem przez dłuższy czas. 

5. Burbon dojrzewa w butelce

Chociaż byłoby miło móc zamienić tanią, niskiej jakości butelkę burbon’a w gładki, pyszny przedmiot kolekcjonerski po prostu trzymając go przez kilka lat, to po prostu nie działa w ten sposób. Łatwo zrozumieć, dlaczego niektórzy uważają, że whiskey może leżakować w butelce. W końcu w ten sposób możesz poprawić smak innych alkoholi, takich jak wino.

Reakcje chemiczne między spirytusem a drewnianymi beczkami, w których on dojrzewa, są odpowiedzialne za zmieniające się profile smakowe bourbona, więc gdy drewno zniknie z obrazu, smak zostanie całkowicie zamknięty. Oznacza to, że jeśli kupisz niezbyt dobrego bourbona to za dziesięć lat nadal będzie smakować tak samo źle. 

6. Wynalazca burbon’a jest znany

Jeśli wpiszesz w Google frazę „kto wynalazł burbon”, spotkasz się z mnóstwem sprzecznych informacji – z których większość nie ma wartości historycznej. Istnieje wiele legend związanych z tworzeniem tego amerykańskiego ducha, ale nie jest potwierdzone kto go wynalazł. Elijah Craig i Jacob Spears to dwa nazwiska, do których prowadzą wyniki wyszukiwania, aczkolwiek w środowisku teorie te są traktowane jako legendy, a nie fakty (co nie zmienia faktu, że obaj są legendami w świecie bourbona).

Chociaż możemy nie wiedzieć dokładnie, kto wynalazł bourbon, wiemy, że istnieją odniesienia do alkoholi zwanych bourbonami, które sięgają lat dwudziestych XIX wieku. Kolejne dwa stulecia przyniosły znaczące zmiany w produkcji i popularności tego trunku. Bez względu na to, kto to wymyślił, z radością wznosimy kieliszek na ich cześć.

7. Dodawanie lodu to faux-pas

Jeśli kiedykolwiek wstydziłeś się poprosić o lód do szklanki przed znajomymi miłośnikami burbon’a, nie jesteś sam. Niektórzy ludzie kręcą nosem na myśl o dodaniu kilku kostek do dobrego kieliszka burbon’a, ale w rzeczywistości lód może poprawić jego smak. Dodanie lodu oznacza dodanie odrobiny wody, co może złagodzić ogólny smak i otworzyć go, aby odsłonić nuty degustacyjne, które inaczej mogą zostać przytłoczone przez silny smak alkoholu.

Jeśli martwisz się zbyt dużym rozwodnieniem (co często się zdarza), możesz spróbować użyć jednej dużej kostki lodu – ​​będzie się ona topić zdecydowanie wolniej, dzięki czemu unikniesz nadmiernego rozcieńczenia. Bary z bogatymi kolekcjami whiskey zwykle mają je pod ręką. Można również kupić własną foremkę do zamrażarki.

8. Burbon nie może być orzeźwiający

Cieszenie się mroźnym Kentucky Mule w upalny letni dzień to świetny sposób na pokonanie upału, a wydarzenia związane z ciepłą pogodą, takie jak Kentucky Derby, nie byłyby kompletne bez tego drinka.

Oprócz tego, że najlepiej jest usiąść przy kominku ze szklanką bourbona lub gorącej czekolady z jego dodatkiem to dobrze jest również sięgnąć po ten trunek przez cały rok. Kiedy zaszufladkujesz bourbona do kategorii wyłącznie ciężkich alkoholi to przegapisz wiele smacznych drinków.

Ludzie mają również tendencję do zakładania, że ​​jeśli nie lubisz smaku likieru, nie będziesz lubił drinków, których bazą jest bourbon. Zachęcamy do wypróbowania kilku koktajli na bazie bourbona, które zawierają składniki musujące, świeże owoce i soki, które pomogą Ci poszerzyć repertuar drinków.

9. Aby kupić dobrą butelkę, musisz wydać dużo pieniędzy

Niebo jest granicą, jeśli chodzi o to, ile możesz zapłacić za butelkę burbon’a, ale obiecujemy, że istnieje mnóstwo pysznych, niedrogich opcji, które nie kosztują kroci. Jeśli nie jesteś poważnym entuzjastą whisky lepiej oszczędź pieniądze lub zdecyduj się na kilka butelek średniej klasy zamiast jednej ultra-premium.

Możesz znaleźć pysznego burbon’a w bardziej przystępnej cenie, niż myślisz. Jeśli przeprowadzisz badania, zachowasz otwarty umysł i wykorzystasz nadarzające się okazje do wypróbowania nowych odmian, będziesz w stanie znaleźć bourbona, który pokochasz i który nie nadwyręży Twojego budżetu.

10. Każdy bourbon smakuje tak samo

Bez względu na to, jaki bourbon pijesz, będziesz wiedział, że jest to właśnie bourbon. Chociaż istnieją podobieństwa w całej tej kategorii alkoholi to nie każdy bourbon smakuje tak samo. Niektóre z najczęstszych nut smakowych w bourbonie to wanilia i karmel, ale można odnaleźć również inne warianty. Być może będziesz musiał wytrenować swoje podniebienie, aby rozpoznawać pewne odmiany, ale profile smakowe różnych stylów bourbonów mogą się znacznie od siebie różnić.

Dzieje się tak, ponieważ gorzelnicy mają swobodę stosowania różnych ziaren o ile zachowają pozostałe proporcje. Na przykład bourbon z dużą ilością żyta będzie smakował o wiele ostrzej niż ten z dużą ilością pszenicy, który ma wyraźniejsze nuty zbożowe.

Źródło: https://www.tastingtable.com/1355394/bourbon-myths-stop-believing/