Kategorie
Aktualności w świecie whisky Amerykańska whiskey

Najstarszy bourbon od Maker’s Mark

Maker’s Mark to jedna z tych cicho cenionych marek bourbona, produkująca niezawodną, wysokiej jakości whiskey bez fanfar, pod jakimi czasami działają inne destylarnie. Jednak jedną rzeczą, która znajdowała się na listach życzeń wielu fanów whisky jest Maker’s Mark Cellar Aged. 

Maker’s Mark 

Regular Maker’s dojrzewa średnio przez sześć do siedmiu lat, a według przedstawiciela marki każda beczka jest ręcznie obracana i przenoszona z górnych poziomów rickhouse’ów na niższe poziomy, aby zapewnić spójność smaku. Menedżerka ds. innowacji Beth Buckner stwierdziła, że nawet przy takiej rotacji beczki Maker dojrzewał znacznie dłużej, co nie do końca pasuje do „wizji smaku” marki. „Celem numer jeden w naszej wizji smaku jest słowo «pyszne», co dla nas oznacza pozbawione goryczy” – powiedziała. „Przez lata ludzie pytali, czy możemy postarzyć nasze produkty… Słuchamy, czego chcą konsumenci, ale nigdy nie będziemy wprowadzać innowacji wyłącznie w oparciu o to. Gdybyśmy tak zrobili, mielibyśmy badania i rozwój w tym kierunku, wszystkie te trendy, które trwałyby trzy lata, by następnie stać się nieaktualne”.

Zmiana środowiska starzenia

Wszystko się zmieniło, gdy w 2016 roku destylarnia otworzyła własną piwnicę, w której dojrzewały wapienne trunki. Temperatura tutaj zawsze wynosi 10 stopni lub mniej, co sprawia, że środowisko bardziej przypomina Szkocję niż Kentucky. „A co by było, gdybyś mógł wziąć w pełni dojrzały Maker’s Mark i przenieść go z magazynu do piwnicy?” powiedział Buckner. „Zmieniasz środowisko starzenia, zatrzymując lub spowalniając ekstrakcję garbników z beczki, ale pozwalasz whiskey na dalsze utlenianie i starzenie się, tworząc bardziej złożone nuty smakowe”.

Dokładnie to zrobili, przenosząc sześcioletni bourbon z rickhouse’ów do piwnicy, aby dojrzewał przez kolejne pięć do sześciu lat. Ostateczna mieszanka Cellar Aged składa się z 13 procent 11-letniego bourbona i 87 procent 12-letniego bourbona butelkowanego o mocy beczki 115,7 proof (na etykiecie TTB, którą niektórzy ludzie widzieli w Internecie, błędnie podano dowód na 90). Według starszego dyrektora i szefa ds. innowacji, Blake’a Layfielda, przed podjęciem decyzji o wyborze ostatecznej próbki wypróbowali około 100 różnych mieszanek.

Profil smakowy

Cellar Aged to pyszny bourbon rozpoczynający się od mocnej nuty miodu. Na podniebieniu nadal jest to wyraźnie Maker’s Mark, ale z głębszymi, bardziej garbnikowymi nutami i ogromną ilością owoców. Są suszone owoce i świeże ciemne jagody, a także karmel, cytrusy, cynamon i inne przyprawy do pieczenia, a na finiszu odrobina mentolu. 

Buckner powiedział, że w piwnicy leżakuje więcej beczek i że Cellar Aged będzie wydawaniem co roku, a wiek i zawartość procentowa whisky w mieszance będą się zmieniać każdego roku. Na całym świecie zostanie wydanych 30 000 butelek, a whisky będzie dostępna we wrześniu w USA. Cena wynosi 150 dolarów (ok. 600 zł), ale kto wie, czy ta whisky pójdzie w ślady Russell’s Reserve 13 Year Old i będzie sprzedawana za trzykrotnie wyższą cenę na rynku wtórnym.

Na potrzeby tego wydania destylarnia zmieniła środowisko starzenia niektórych beczek.