Kategorie
Aktualności w świecie whisky Japońska whisky Szkocka whisky

Nowa szkocka mieszanka od Suntory

Ardray to Blended Scotch, która jest wynikiem współpracy między blenderami ze Szkocji i zespołem blendingu Suntory z Japonii.

Mieszanka, nad którą pracowano około trzech lat, zadebiutowała tego lata tylko na czterech rynkach: w Londynie, Nowym Jorku, Los Angeles i Szanghaju.

„Chcieliśmy stworzyć markę, która pomogłaby zastymulować rynek blended whisky – aby wzbudzić nową radość w tym, co znane” – powiedział Richard Bates, starszy dyrektor ds. Strategii konsumenckiej i innowacji w Beam Suntory. „Blended Scotch to coś, co wielu pijących widzi na każdym barze, w każdym barku, ale być może przeocza. Chcemy poświęcić mu tyle uwagi na ile zasługuje. Opisujemy Ardray jako świeże spojrzenie na doskonałą Blended Scotch.”

Inspiracja dla tej marki nawiązuje do starszych Blended Scotch, które miały mniej mocniejszych składników single maltów, zrównoważonych bardziej subtelną whisky zbożową. Whisky jest również hołdem dla „ojca japońskiej whiskey”, założyciela Suntory – Shinjiro Torrii, który 100 lat temu zainspirowany Blended Scotch, postanowił stworzyć delikatną blended whisky, która spodobała się japońskiemu konsumentowi.

“Dzielenie się i mieszanie wiedzy o różnych kulturach i stylach whisky ma sens” powiedział Calum Fraser, master blender i menadżer strategii zapasów w Beam Suntory.

„Mamy ekspertów i opiekunów od alkoholi z różnych kategorii na całym świecie” – powiedział Fraser. „Zajmujemy się transferem wiedzy i komunikacją między wszystkimi tymi obszarami i mamy nadzieję, że pozwoli nam to na rozwój i innowacje w naszym własnym sektorze”.

Beam Suntory wspiera kilka projektów, które podkreślają współpracę regionalną. Legent, który zadebiutował w 2019 roku, jest efektem współpracy Freda Noe, mistrza gorzelnictwa siódmej generacji Jima Beama i Shinjiego Fukuyo, piątego głównego blendera w Suntory. W tym samym roku Suntory wprowadził na rynek AO, które było mieszanką whisky z destylarni znajdujących się w Szkocji, Japonii, Irlandii, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych.

Beam Suntory nie ujawnia dokładnych składników nowej mieszanki. Whisky słodowa i zbożowa pochodzi z „garstki” szkockich destylarni, w tym Bowmore, Laphroaig, Auchentoshan i Ardmore, a także od partnera Edrington, który jest właścicielem The Macallan, Glenrothes i Highland Park.

„Rezultatem jest bogata w słód whisky. Ardray jest mieszany ze stosunkowo niewielką ilością whisky w porównaniu z innymi mieszankami” – powiedział Bates. „Whisky zostały wybrane z jednych z najlepszych destylarni w Szkocji. Zostały one dobrane tak, aby podkreślić znaczenie terroir i tradycyjnego procesu w tworzeniu tego, co nazywamy gorzelniczym charakterem. Nie skupialiśmy się na wykończeniu beczki ani na smakach z niej pochodzących, skupiliśmy się za to na smakach pochodzących z destylacji i tworzeniu zarówno whisky zbożowej, jak i słodowej.”

Mieszanka jest wytwarzana w stylu Solera, co oznacza, że producent whisky zachowuje część każdej partii, która jest następnie łączona z kolejną partią, aby zharmonizować smak whisky w różnych partiach. Będą się one pojawiać każdego roku i z każdym kolejnym dystrybucja będzie się zwiększać (w tym pierwszym roku połowa mieszanki została zachowana dla metody Solera). Każde wydanie będzie miało wpisany rok wydania.

Wzór butelki został zainspirowany jęczmieniem i falującą wodą w Szkocji. Minimalistyczna trójkątna etykieta jest ukłonem w stronę filozofii rzemiosła monozukuri, która polega na skrupulatnej dbałości o szczegóły w dążeniu do perfekcji.

Dokładnie ta sama filozofia stoi za charakterystycznym dla marki hasłem „off the rocks”, który polega na krótkim polaniu Ardray przez kulkę lodu, zamiast pozostawiania jej w whisky i dalszego jej rozcieńczania.

Aby to zrobić, ustawiasz sitko na szklance, a następnie umieszczasz w sitku dużą okrągłą kulę lodu. Wlewasz 50 ml Ardray przez lód do szklanki przez ok. 8 sekund. Jest to trudniejsze niż się wydaje, więc może to zająć to kilka prób zanim wyjdzie właściwie. To jedna z rzeczy, która pozwala na wyczucie jakie rozcieńczenie najlepiej smakuje z daną whisky.

Źródło: https://www.forbes.com/sites/ginapace/2023/06/19/suntory-debuts-new-blended-scotch-with-a-very-exacting-signature-serve/?sh=25e41bb710b0