Kategorie
Aktualności w świecie whisky Amerykańska whiskey Pozostałe

Pierwszy Bourbon w kosmosie

Mystic Farm pracuje nad stworzeniem bourbona, który będzie dosłownie „nie z tego świata”.

Mystic Farm & Distillery w Durham w Północnej Karolinie chcąc stworzyć najrzadszy bourbon na świecie, przygotowuje się do wysłania beczek z tym trunkiem w przestrzeń kosmiczną. W tym celu destylarnia planuje nawiązać współpracę z firmami takimi jak SpaceX Elona Muska, Inversion Space i Bank of America, aby „sfinansować, zaprojektować, przetestować i zbudować statki kosmiczne”, dzięki którym wyślą pięć beczek whiskey na niską orbitę okołoziemską na rok dojrzewania.

Według Mystic, będzie to pierwszy komercyjny produkt kiedykolwiek wyprodukowany w kosmosie i pierwsza whiskey z niskiej orbity okołoziemskiej:

„Na nowo definiujemy, co to znaczy zrobić rzadki trunek”, powiedział Jonathan Blitz, współwłaściciel Mystic. „Zaledwie około 1300 osób na Ziemii będzie miało kiedykolwiek szansę skosztowania, czy też posiadania tego kawałka historii. To szczyt luksusu i ekskluzywności.”

Ponieważ będzie to pierwszy raz, gdy dojrzewanie whiskey odbędzie się w przestrzeni kosmicznej, nie możemy przewidzieć jaki wpływ na smak będzie miał jej roczny pobyt w tych warunkach. Na stronie producenta można już składać wstępne zamówienia (https://www.mysticgalactic.com/purchase). Ale uwaga – kosztuje ona 75 000 dolarów (około 326 000 zł)!

Każdy, kto zapłaci te 75 000 dolarów, otrzyma NFT potwierdzające autentyczność butelki. Ci, którzy zainwestują w butelkę, będą mogli śledzić dane telemetryczne z „misji” oraz wideo w czasie rzeczywistym z orbiterów za pośrednictwem aplikacji Mystic Galactic Mission One. Dodatkowo, każdy właściciel NFT zostanie zaproszony wraz z osobą towarzyszącą do wzięcia udziału w uroczystościach związanych z wystrzeleniem oraz lądowaniem statku.

O Mystic Galactic Bourbon

Mystic Galactic składa się z 55% kukurydzy i 45% pszenicy, zostanie wykończony przez rok na niskiej orbicie okołoziemskiej. Zboże, z którego jest produkowany pochodzi z pól w Północnej Karolinie. Mystic fermentuje swoje bourbony przez 13 dni, znacznie dłużej niż średnia, która wynosi około trzech dni.

Źródło: https://www.maxim.com/food-drink/this-whiskey-will-be-aged-in-outer-space/

https://abc11.com/durham-distillery-mystic-farm-and-galactic-space-bourbon/12717157/